Роздумуючи над цим більше ніж одну хвилину, розумієш, що князь Володимир був одним із найсміливіших правителів в історії. Не кожен насмілиться взяти відповідальність за таке доленосне рішення, яке в результаті змінить історію України.
Ще до хрещення народ жив непогано, по нашим міркам. Вони вміли вести бізнес, робити зброю, писали пісні, грали на інструментах. Асортимент міцних напоїв зводився до вина та квасу. Та у цього всього була і друга сторона медалі. Ворожіння та магічні ритуали для людей були тоді такою ж буденністю, як для нас сходити в магазин. Люди не шукати Бога, для них було простіше вірити в домового та носити амулети на щастя.
Почнемо з очевидного: ніхто не отримував запрошення прийняти хрещення, і це все проводилось явно не під щирі посмішки. Все було, мабуть, примусово, якщо навіть не сумніше. Тогочасні українці були заядлими язичниками, і ось такі розпорядження князя стали для людей потрясінням. Все, в що вірили їхні предки, було знищено, натомість прийшло нове віросповідання, побудували нові храми, запровадили нові звичаї.
Через такі різкі зміни, звичаї язичницькі та християнські перемішались, залишаючи по собі неоднозначні речі. 12 страв, дідух в кутку кімнати чи крашанки та кошики, повні їжі, як думаєте, звідки ростуть ноги в цих звичаїв? Явно не із сторінок Біблії. Нажаль, що не всі це усвідомлюють, а навіть якщо й розуміють, то вже не надають цьому ніякого значення.
Можна навести чимало прикладів, як хрещення Русі вплинуло на розвиток суспільства, але зараз не про це. З впевненістю можна сказати лиш те, що все було б не так добре, як зараз. Тепер усвідомлюєте наскільки Господь милосердний до нас? І це лиш одна подія в історії, завдяки якій надію на спасіння отримало тисячі душ.
І це ще одна причина подякувати за
це Богові в своїх молитвах.

Таня Мороз

Коментарі