Християни переконані в правильності Біблійного постулату:”Все, що Бог робить – воно є добре, і до того не можна нічого додати ні відняти». Отож, Бог створивши людину, подбав про те, щоб у неї була родина – батьки, діти, родичі. А в родині кожен втілює в життя свою визначену конкретну роль. І протягом життя ми повинні побути і в ролі дітей, і в ролі чоловіка чи дружини, в ролі батьків, в ролі невістки чи зятя, свекрухи, тещі чи тестя або свекра. І це є добре, бо так вчимося цінувати і поважати інших та будувати стосунки з людьми різного віку, різного виховання, різних поглядів на вирішення побутових і життєвих питань. А ця школа називається – родина.
Народний фолькльор «соковито» і витончено подає «правду» про колоритні стосунки свекрух та невісток. У цьому є доля правди, але чи такі стосунки сприяють мирній атмосфері і довгому та щасливому подружньому життю? Думаю, ні. Тож мудрі свекрухи та невістки поставлять «гарну погоду» в домі пріоритетом і прикладуть усіх старань, щоб знайти порозуміння, щоб з їхнього дому не чулися крики та сварки і подушки не ставали мокрими від сліз ображених. Саме про те, як будувати і зберігати гарні стосунки між такими «войовничими» членами родини і йшлося на спілкуванні, яке нещодавно відбулося у сестринському колі.
Олена Гарань – практикуючий консультант у сфері сімейних стосунків провела цікаву бесіду, називаючи речі своїми іменами і спонукуючи як свекрух так і невісток перейнятися бажанням поважати одна одну, прислухатися, не керуватися лише емоціями а «включати» здоровий глузд і просити в Бога мудрість. Хороший приклад збудовуючих стосунків між свекрухою та невісткою чудово зображено на сторінках Біблії. Це – невістка Рут та свекруха Ноємінь, які зуміли подарувати одна одній щирі теплі стосунки, які у подальшому стали благословінням у старості свекрухи і у новій сім`ї невістки.
На завершення хочеться сказати, що, людина, працюючи двома руками, може створити шедевр, так і гарна атмосфера у родині твориться у мудрій, злагодженій праці двох сторін – і свекрухи і невістки. Тому прикладаймо до цього взаємних старань і у «вікнах» наших родинних домівок завжди буде світло, радісно і приємно.

Коментарі